marți, 19 noiembrie 2013

Focaccia cu masline si busuioc


Acesta minunatie incarcata de arome mediteraneene, Focaccia este o paine plata,
dospita ce isi are originile in Roma antica. Regasita sub o multime de variante,
genereaza mereu aceeasi dorinta de a o gusta, mirosul ierburilor aromatice
facand-o irezistibila.

Ingrediente:

  • Faina (650) - 500 g
  • Gris - 20g
  • Sare - 1 lingurita
  • Sare gema - 1 lingurita
  • Drojdie uscata (Dr. Oetker) - 2 plic
  • Ulei de masline - 50 ml
  • Apa - 300 ml
  • Masline - 100 g
  • Busuioc (proaspat) - 2 crengute
  • Piper (macinat) - 1/2 lingurita


Mod de preparare:

Ingredientele uscate (faina, grisul, sarea fina, drojdia) se amesteca intr-un bol mare.
Jumatate din cantitatea de ulei de masline se pune peste apa calduta.
Se face o adancitura in ingredientele uscate si se toarna apa cu ulei.
Se amesteca cu mana ingredientele pana la omogenizare.


Cand se leaga toate componentele, rasturnam aluatul pe blatul de lucru infainat
si framantam usor pana devine gumos si neted.


Ungem bolul cu ulei de masline, asezam in el aluatul framantat, acoperim
si dam la dospit pentru o ora la loc caldut si fara curenti de aer.  


Preincalzim cuptorul la 200 grade C.
Tava o tapetam cu hartie de copt.
Stropim tava cu ulei de masline si presaram sare mare (gema), astfel focaccia noastra
o sa aiba un gust robust, rustic pe ambele parti.


Asezam apoi aluatul crescut in tava, presand usor cu varful degetelor pana
se intinde pe toata suprafata tavii. Cu degetul facem mici adancituri pe suprafata aluatului
si asezam in ele maslinele fara samburi. Presaram apoi frunzele de busuioc rupte.
Rasnim piper pe suprafata aluatului, presaram sare gema si stropim din abundenta cu ulei de masline.
Introducem tava in cuptorul preincalzit la 200 grade C pentru 30 - 35 minute (pana se rumeneste).


Lasam focaccia la racit pe un grilaj metalic.


Rezultatul se poate vedea in poza de mai jos. A fost pur si simplu delicioasa.
Va doresc pofta buna !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu