Cand frigul incepe sa ne bata in geamuri, frunza incepe sa paraseasca copacii
si ploaia pare sa nu se mai termine,
parca ne vine in suflet un dor de o ciorba fierbinte, gustoasa si sationasa.
Constiinta intoteauna ne indruma cu glas suav spre cea mai profunda amintire a copilariei,
ne umple narile de mirosul cald si parfumat al mancarii preferate,
iar ratiunea ne conduce mana iscusita spre cea mai apropiata oala ce o putem folosi.
Zis si facut. M-am apucat hotarat de treaba si a iesit o minunatie de ciorba.
Va doresc sa aveti spor la gatit si sa o incercati cu incredere.
si ploaia pare sa nu se mai termine,
parca ne vine in suflet un dor de o ciorba fierbinte, gustoasa si sationasa.
Constiinta intoteauna ne indruma cu glas suav spre cea mai profunda amintire a copilariei,
ne umple narile de mirosul cald si parfumat al mancarii preferate,
iar ratiunea ne conduce mana iscusita spre cea mai apropiata oala ce o putem folosi.
Zis si facut. M-am apucat hotarat de treaba si a iesit o minunatie de ciorba.
Va doresc sa aveti spor la gatit si sa o incercati cu incredere.
Ingrediente:
- Cartofi albi - 600 g
- Carnat afumat - 150 g (sau afumatura)
- Legume - 300 g (morcovi, patrunjel, telina)
- Ceapa - 1 buc (mica)
- Apa - 2 l
- Smantana - 300 g
- Oua - 2 buc
- Ulei - 4 linguri
- Tarhon uscat - 2 linguri
- Otet - 4 linguri
- Sare - dupa gust
- Piper - dupa gust
Mod de preparare:
Cartofii se curata si se taie cubulete. Se pun in apa si se dau deoparte.
Tarhonul se acopera cu otet si se lasa sa odihneasca.
Legumele se dau pe razatoarea mare (sau in blender).
Ceapa se da pe razatoarea fina (sau in blender).
Smantana se amesteca cu galbenusurile de ou si se da deoparte.
Intr-o oala punem uleiul si calim putin legumele.
Apoi adaugam carnatul taiat felii (sau afumatura taiata bucati generoase).
Se amesteca ocazional pana se inmoaie legumele.
Tarhonul se acopera cu otet si se lasa sa odihneasca.
Legumele se dau pe razatoarea mare (sau in blender).
Ceapa se da pe razatoarea fina (sau in blender).
Smantana se amesteca cu galbenusurile de ou si se da deoparte.
Intr-o oala punem uleiul si calim putin legumele.
Apoi adaugam carnatul taiat felii (sau afumatura taiata bucati generoase).
Se amesteca ocazional pana se inmoaie legumele.
Stingem cu 2 litri de apa.
Cand ajunge din nou la fierbere adaugam ceapa si o lingurita de sare.
Cand legumele sunt fierte adaugam cartofii.
Dupa ce au fiert cartofii adaugam tarhonul si otetul.
Mai lasam cateva clocote.
Adaugam din ciorba fierbinte in amestecul de smantana si galbenus,
pana aducem amestecul la temperatura ciorbei.
Abia atunci turnam amestecul in ciorba. (altfel se taie smantana).
Dupa cateva clocote se mai poate drege cu sare si piper, apoi se ia de pe foc.
(dupa dorinta se poate drege si cu Bors)
Se serveste fierbinte cu paine proaspata si ardei iute.
Pofta buna !
Cand ajunge din nou la fierbere adaugam ceapa si o lingurita de sare.
Cand legumele sunt fierte adaugam cartofii.
Dupa ce au fiert cartofii adaugam tarhonul si otetul.
Mai lasam cateva clocote.
Adaugam din ciorba fierbinte in amestecul de smantana si galbenus,
pana aducem amestecul la temperatura ciorbei.
Abia atunci turnam amestecul in ciorba. (altfel se taie smantana).
Dupa cateva clocote se mai poate drege cu sare si piper, apoi se ia de pe foc.
(dupa dorinta se poate drege si cu Bors)
Se serveste fierbinte cu paine proaspata si ardei iute.
Pofta buna !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu