joi, 26 septembrie 2013

Paine


Timp de cateva zile am tot incercat sa ma asez pentru o prima reteta cu care sa incep 
acest proiect de suflet si in sfarsit m-am hotarat - 
o sa fie cea de paine clasica.
Dintre toate retetele, aceasta este cea mai simpla si
ne trezeste cele mai frumoase nostalgii atunci cand, aflata la cuptor, imprastie
un miros incredibil... mirosul copilariei.
In continuare vom parcurge pasii necesari pentru reteta clasica de paine: 

Ingrediente:

  • Faina alba de grau (650) - 650 g
  • Sare fina - 15 g
  • Zahar - 10 g
  • Drojdie uscata (Dr. Oetker) - 1 plic
  • Apa calduta - 430 ml


Mod de preparare:

Faina, sarea, zaharul si drojdia se amesteca intr-un bol incapator si se lasa 
5 minute sa se odihneasca. Apoi se face o adancitura in centrul amestecului si se adauga apa
(sa fie calduta - nu fierbinte altfel omoram drojdia si nu ca mai creste painea).
Se amesteca pana cand compozitia devine omogena.


Se presara blatul de lucru cu faina si se rastoarna compozitia pe el.
Se framanta timp de 10 minute pana aluatul devine elastic si putin lipicios (la apasarea cu degetul acesta
revine la pozitia initiala - semn ca este gata).


Formam din aluat o bila si apoi o asezam intr-un bol uns cu putin ulei.
O acoperim cu un prosop de bucatarie usor umezit si o lasam la dospit aproximativ o ora
(sau pana isi dubleaza volumul)
intr-un loc caldut si fara curenti de aer.


Dupa ce s-a dospit il mai framantam usor de cateva ori apoi il asezam intr-o tava
tapetata cu hartie de copt. 
Acoperim din nou cu un prosop de bucatarie 
si il lasam inca o ora la dospit (sau pana isi dubleaza volumul).  
Inainte de a-l introduce in cuptor crestam de cateva ori suprafata cu un cutit bine ascutit.


Preincalzim cuptorul la 220 grade C si apoi introducem aluatul pufos timp de 15 minute.
Apoi scadem temperatura cuptorului la 190 grade  C si o mai lasam
 timp de 20-30 minute pana se patrunde. 
(painea este coapta atunci cand o lovim in partea inferioara si suna a gol).
Dupa ce am scos-o din cuptor o asezam pe un gratar si avem doua variante:
  1. Daca ne place cu coaja crocanta o invelim intr-un prosop uscat si o lasam sa stea 10-15 minute.
  2. Daca ne place cu coaja moale o invelim intr-un prosop umed si o lasam sa stea 10-15 minute.
Nu are rost sa va spun cat este de buna... Spor la copt si pofta buna !


4 comentarii:

  1. Ce poate fi mai bun, decat painea de casa?

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. incepem simplu... asa ca pentru oameni ce doresc sa inceapa cu inceputul :) Va invit sa le si incercati sa vedeti ce amuzant este.

      Ștergere