joi, 24 octombrie 2013

Maioneza


Multa lume spune ca maioneza este greu de facut... este doar un mit.
Totul este sa pastram cateva reguli de baza, cum ar fi
sa folosim doar oua proaspete si uleiul sa il adaugam putin cate putin.

Ingrediente:

  • Mustar - 1 lingurita
  • Ulei - 250 ml
  • Oua - 2 buc

Mod de preparare:

Exista persoane care folosesc un galbenus fiert si unul crud pentru a evita sa se taie maioneza.
Singurul lucru de care trebuie sa avem grija este sa zdrobim galbenusul fiert bine
pentru a evita formarea cocoloaselor.
In cazul in care folosim galbenusurile crude incepem prin a le amesteca usor
cu o lingurita de mustar fiind atenti la cantitatea de ulei ce o adaugam.


Prima data nu trebuie sa depaseasca o lingura de ulei, amestecand in continuu pana
ce uleiul a fost incorporat. Dupa ce maioneza incepe sa creasca in volum,
putem adauga echivalentul a 2-3 linguri deodata amestecand continuu pana la incorporarea uleiului.


Optional, daca dorim, putem utiliza putina zeama de lamaie pentru a mai subtia maioneza.
Incepem sa o adaugam cand maioneza devine spumoasa si se deschide la culoare.
Din cauza ca sucul de lamaie subtiaza maioneza avem grija ca acesta sa-l adaugam alternativ cu uleiul.
Continuam pana la terminarea uleiului.
Se poate folosi in combinatie cu alte feluri de mancare sau consuma ca atare. Pofta buna !


4 comentarii:

  1. Salutare ,eu nu pot sa fac maioneza la lingura,doar sotu meu poate :D in schimb o fac la mixer de cand am invatat sa fac maioneza si mi s-a taiat o singura data si asta pentru ca cineva imi bagase in cap ca daca cineva iti ''deoache''maioneza se taie .....dar am reparato repede :D eu mai subtiez maioneza cu o lingura de smantana dar am mai vazut pe cineva ca o subtiaza cu apa sau cu albusu ramas de la ou am incercat toate variantele si sunt ok dar eu prefer maioneza nesubtiata ca oricum salata isi lasa apa de la legume.....astept salata de beof :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Heeei :) Andreea ... si sotia mea o face intotdeauna cu mixerul. Eu m-am obisnuit sa o fac cu lingura de lemn si amestec pana ma doare mana hehehe. Oricum pentru cei care patesc sa li se taie maioneza, situatia este aceeasi ca si trecutul pe sub scara :) Pure superstitii. maioneza se taie pentru ca asa vrea ea .... hehhe O seara minunata si multumesc pentru toate comment-urile tale.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ai pentru ce sa imi multumesti Marius ,comentez si eu unde stiu si unde pot :)) si mai ales la ce am incercat pentru ca asa mi se pare corect si frumos fata de cel care a postat o reteta. Ma bucur sa vad ca lista de ''categorii'' se lungeste :) .Parca ieri ai promis o salata de beof pe azi dar ma multumesc si cu supa de curcan pe care am sa o fac si eu cat de curand .O seara minunata va doresc si voua.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vaaaai eram nehotarat ce sa public astazi si mi-a fost mai rapid sa pun supa de curcan :) Dar promit ca reteta zilei de maine va fi salata . O seara minunata si tie.

    RăspundețiȘtergere