joi, 17 octombrie 2013

Musaca


Musacaua este felul de mancare pe care l-am mostenit din punct de vedere gastronomic de la greci.
Prepararea ei este destul de usoara si nu presupune posesia unor abilitati deosebite in bucatarie.
Prin urmare va invit sa incercati si voi si sa-mi povestiti experienta.

Ingrediente:

  • Carne tocata de porc - 500 g
  • Ceapa - 2 buc
  • Usturoi - 3 buc (catei)
  • Vin rosu sec - 200 ml
  • Conserva rosii cuburi - 1 buc
  • Pasta de rosii - 2 linguri
  • Foi de dafin - 2 buc
  • Ulei - 50 ml
  • Cartofi - 1 kg
  • Patrunjel  - 1 legatura
  • Oua - 4 buc
  • Smantana - 200 ml
  • Cascaval ras - 100 g
  • Sare si piper - dupa gust


Mod de preparare:

Cartofii se curata, se spala si se taie cubulete. Se pun la fiert in multa apa cu sare.


Taiem ceapa si usturoiul marunt, incingem uleiul, apoi calim pentru cateva minute,
pana ceapa devine sticloasa.


Adaugam carnea tocata si o calim amestecand pana isi schimba culoarea
(in cazul in care se formeaza cocoloase de carne putem sa le spargem cu o furculita).


Se adauga vinul, aducand la fierbere, apoi se adauga rosiile cubulete din conserva,
foile de dafin, pasta de rosii, sarea si piperul. Se lasa pe foc sa mai clocoteasca
pana toate ingredientele isi lasa aromele apoi dam vasul deoparte.


Cartofii fierti se scurg de apa, se pun intr-un vas incapator si dupa ce s-au mai racit se zdrobesc.
Se bat 2 oua, se amesteca cu 100 ml de smantana, patrunjelul tocat, sarea si piperul.
Apoi compozitia obtinuta se amesteca cu cartofii zdrobiti.  


Intr-o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt se aseaza
jumatate din compozitia de cartofi sub forma unui blat.
Apoi se adauga toata compozitia de carne, dupa care asezam restul de cartofi deasupra.


Se bat celelalte doua oua cu restul de smantana si se toarna deasupra.
La final se presara cascavalul ras si se da la cuptorul preincalzit la 200 grade C.


Cand crusta a devenit aurie se scoate din cuptor si se lasa putin la racit.
Se poate servi cu o salata si bineinteles un pahar bun de vin rosu demisec.
Va doresc pofta buna !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu