sâmbătă, 28 septembrie 2013

Tocanita cu ficatei, pipote si inimi.


Cum tocanita de maruntaie de pui merge la fix cu un pahar de vin alb, sunt gata
sa va impartasesc din bucuria acestei retete.
Nu are rost sa va spun cat este de delicioasa si cata savoare ii da
asocierea cu un ardei iute (da iute... nu gluma ) si mamaliguta .
Asa ca.... sa purcedem la drum si sa gatim ceva delicios...

Ingrediente:

  • Ceapa alba (potrivita) - 3 bucati
  • Morcov (mediu) - 1 bucata
  • Ardei Kapia - 1 bucata
  • Ficat de pui - 500 g
  • Pipote cu inimi - 500 g
  • Piper negru - 1/2 lingurita
  • Bulion de rosii - 500 ml *
  • (* 5 linguri sos rosii Regal)
  • (* 500 ml apa)
  • Ulei - 50 ml
  • Sare (Vegeta) - dupa gust
  • Foi de dafin - 1 bucata
  • Usturoi - 3 catei

Mod de preparare:

Inceputul inceputului este dat de faptul ca intotdeauna trebuie sa spalam
maruntaiele de pui foarte bine si ficateii curatati de pielite.
Ceapa se curata si se taie solzisori, apoi se caleste in ulei pana se inmoaie.


Intre timp ne facem de lucru si radem morcovul pe razatoarea mare, iar ardeiul gras 
il taiem fasii. Adaugam legumele si le lasam la calit aproximativ 5 minute,
pana incep si ele sa-si raspandeasca aromele si sa se inmoaie.


Adaugam amestecul de pipote si inimi proaspat spalate si curatate
si le lasam la patruns cam 5-6 minute pana capata putina culoare.


Acesta este momentul in care innecam totul in cei 500 ml de bulion 
(sau cele 5 linguri de sos de rosii Regal combinate cu 500 de ml apa)
pana acopera generos toate bunatatile ce le avem deja in cratita.
Dupa ce totul incepe sa bolboroseasca gustam putin si ne hotaram cum si cat
asezonam cu piper, sare (vegeta) si foaia de dafin.
Lasam totul sa fiarba la foc domol inca 10-15 minute apoi adaugam ficateii atent curatati si spalati,
zdrobind si usturoiul pentru un plus de savoare.


La final lasam toate ingredientele sa fiarba incet, pana toate aromele lor se inbina
inca vreo 20 de minute, dupa care oprim focul si ne adunam totii in jurul mesei.
Bineinteles totul se pote servi cu un ardei iute si mamaliguta , alaturi de un pahar de vin alb, rece.
Pofta buna dragii mei ...


6 comentarii: