duminică, 6 octombrie 2013

Cottage Pie


O reteta irlandeza, mentionata prima data in jurul anilor 1700.
Folosind carnea de porc in amestec cu carnea de vita (sau doar carnea de vita)
obtinem Cottage Pie. In cazul in care folosim carne de miel vom obtine
la fel de populara Sheppard Pie. Reteta este deosebit de savuroasa si va
invit sa o faceti si voi cu incredere. 

Ingrediente:

  • Carne tocata (amestec porc si vita) - 700 g
  • Passata (sau rosii din conserva) - 500 ml
  • Morcov (mare) - 1 buc
  • Ceapa - 2 buc
  • Cimbru uscat - 1 lingurita
  • Cartofi - 750 g
  • Lapte - 100 ml
  • Unt - 50 g
  • Sos Worcestershire - 1 lingura
  • Branza burduf - 200 g
  • Ulei - 3 linguri
  • Sare - dupa gust
  • Piper - dupa gust


Mod de preparare:

Prima data incingem uleiul, apoi calim in el ceapa taiata cubulete
si morcovul taiat rondele subtiri pana se inmoaie (calim pentru cateva minute).


Adaugam carnea tocata si o calim pana isi schimba culoarea si se evapora toata apa ce o lasa.
(in cazul in care se formeaza cocoloase de carne putem sa le spargem cu o furculita).


Adaugam Passata, amestecam compozitia bine si aducem din nou la fierbere.
Adaugam sarea, piperul, cimbrul si sosul Worcestershire apoi reducem focul la minim
si acoperim cu un capac. Lasam totul sa fiarba aproximativ o ora pana ce lichidul se mai evapora.
(daca este necesar, in cazul in care lichidul scade prea mult, puteti sa mai completati cu putina apa)


Intre timp curatam cartofii si ii punem la fiert taiati cubulete in multa apa cu sare. 


Dupa ce au fiert, strecuram cartofii si preparam piureul adaugand untul si laptele.
Asezonam dupa gust.


Intr-un vas termorezistent (sau boluri termorezistente individuale)
adaugam carnea pana la jumatate.


Adaugam apoi cartofii si rupem deasupra lor branza burduf.
Introducem totul la cuptor (preincalzit la 220 grade C) pentru 20 - 25 minute.


In cuptor branza se va topi si va forma o crusta minunata.
Dupa ce se scoate din cuptor, se lasa sa se odihneasca cateva minute,
apoi se poate servi alaturi de un vin rosu demisec si bineinteles alaturi de prieteni.
Preparatul este extraordinar de bun. Pofta buna !














3 comentarii:

  1. ok......deci pentru mine e o problema care sper ca are si rezolvare : nu sunt in tara deci nu am de unde lua branza de burduf, in loc as pune cascaval sau telemea de vaca ,tu ce imi recomanzi? si inca o problema : ce este sosul Worcestershire? imi cer scuze dar e prima oara cand aud de acest sos si daca nu gasesc cu ce as putea sa il inlocuiesc? placinta arata demential si cred ca e grozava la gust.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. nu stiu de ce te-am intrebat de sos cand era mult mai simplu sa dau un ''copy'' si ''paste'' pe google de cat sa te pun pe tine sa imi spui povestea lui :D ,am aflat despre el si banuiesc si pe la ce raioane am sa il gasesc pe aici...........scuze :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hehehhe salutare ma bucur din tot sufletul ca ai aflat ce este sosul. Merge o telemea destul de sarata. Cascavalul tinde sa devina putin prea crocant, iar telemeaua va contrasta perfect cu dulceata de la pireul de cartofi. Multa bafta si abia astept sa aud cum ti-a iesit.

      Ștergere