luni, 4 noiembrie 2013

Gogosi pufoase


In prag de toamna cand ploaia bate in geam mirosul de gogosi
ne aduce aminte de copilarie, de bunici si rasfaturile culinare de odinioara.
Nimic nu se compara cu gogosile pufoase, bine crescute, prajite in ulei
apoi pudrate cu darnicie cu zahar. Totul trebuie servit cu un pahar de lapte dulce.

Ingrediente:

  • Faina - 500 g
  • Oua - 2 buc
  • Unt fara sare - 50 g
  • Drojdie (25 g) - 1 cub
  • Lapte - 200 ml
  • Zahar - 40 g
  • Coaja lamaie - 1 buc
  • Sare - 2 g
  • ---------------------------
  • Ulei - 1 l (pentru prajit)


Mod de preparare:

Intr-un bol facem o maia din jumatate de lingurita de zahar, drojdia si 50 ml de lapte caldut.
Toate cele trei ingrediente se amesteca pana la dizolvare apoi se acopera si se lasa sa stea.


Dupa aproximativ 15 minute apare o spuma buretoasa la suprafata,
acesta fiind semnul ca putem incepe amestecarea ingredientelor.


Intr-un bol mare punem faina, zaharul, coaja de lamaie, sarea si amestecam bine.


Adaugam maiaua (drojdia crescuta) in bolul cu ingredientele uscate,
apoi adaugam restul ingredientelor umede (untul topit, laptele caldut si ouale batute usor).
Amestecam, apoi incepem sa framantam usor pana obtinem un aluat moale.


Acoperim vasul cu un prosop si il asezam la crescut intr-un loc caldut pentru 60 de minute.
(sau pana ce aluatul isi dubleaza volumul).


Dupa ce aluatul a crescut rasturnati-l pe masa presarata cu faina si framantati-l
pana devine elastic si nu se mai lipeste de maini.


Intindem aluatul cu un sucitor pana ajunge foaia la grosimea de 1 cm.
Cu un pahar dati forma gogosilor.
Daca doriti puteti face gaura din mijloc folosind un dop de la o sticla de plastic.


Asezam gogosii pe blatul de lucru usor infainat, apoi ii acoperim cu un prosop.
Ii lasam sa mai creasca 20 de minute.


Punem uleiul intr-o cratita si il incingem bine de tot.
Apoi unul cate unul asezam gogosii sa se scalde bine in uleiul incins.
(mare atentie sa nu se stropim cu ulei incins).


Dupa cateva minute cand capata o culoare aurie ii intoracem pe partea cealalta,
apoi ii scoatem la scurs pe o farfurie tapetata cu prosoape de hartie (ca sa absoarba uleiul).


Gogosii i-am ornat simplu folosind zahar pudra dar daca doriti puteti folosi toata gama disponibila
de topping-uri. Si bineinteles pofta buna !


4 comentarii:

  1. Wow, Mariiiiuuuuussss cura mea se duce ..... ce bine arata!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Nico. Adevarul este ca in lupta cu kilogramele ne permitem din cand in cand mici rasfaturi culinare :) Si nimeni nu poate sa-si refuze o gogoasa.

      Ștergere
    2. Asa e! Sora mea si cumnatul meu au facut gogosi cu reteta ta, au fost delicioase!!!!

      Ștergere
    3. Minunat, ma bucur sa aud asta :) stati pe faza pentru ca mai vin niste retete simple si interesante :)

      Ștergere