miercuri, 11 decembrie 2013

Gulas cu galuste


Desi reteta originala presupune folosirea carnii de vita, eu sunt perfect fericit
si cu folosirea carnii de porc. Exista mereu o dezbatere in privinta gulasului
precum ca ar fi o supa mai grosuta sau o tocanita mai subtire.
Cert este ca o sa gasim reteta raspandita sub o multitudine de variante prin
tot arealul fostului imperiu Austro-Ungar si trebuie sa aiba musai in compozitie
carne, ceapa, ardei, boia de ardei, piper, rosii si chimen. Va asigur ca am pus de toate
si chiar ca invit sa incercati si voi asa un festin pe cinste.

Ingrediente:

  • Pulpa porc - 1000 g
  • Ulei - 150 ml
  • Ceapa - 6 buc
  • Usturoi - 6 buc (catei)
  • Morcovi - 2 buc
  • Ardei capia - 500 g
  • Rosii taiate in conserva - 1 buc (400 g)
  • Pasta tomate  - 100 g
  • Vin rosu sec - 100 ml
  • Sare si piper - dupa gust
  • Boia dulce - 1 lingura
  • Boia iute - 1/2 lingura (dupa gust)
  • Chimen - 1/2 lingurita
  • Apa - 600 ml
Galuste
  • Ou - 1 buc
  • Faina - 100 g
  • Apa - 3 linguri


Mod de preparare:

Incepem cu pregatirea legumelor. Morcovii se rad pe razatoarea mare si se dau deoparte.
Ardeii capia se curata de cotoare si nervuri si se taie feliute. La fel punem deoparte.
Eu am preferat sa folosesc ceapa rosie lunguiata pentru ca este mai dulce,
iar la fierbere se dezintegreaza eliberand o aroma deosebita.
Acesta este si motivul pentru care am taiat-o feliute,
nu marunt cum recomanda majoritatea retetelor de gulas.


Imediat ce am terminat pregatirile punem uleiul in cratita la incins.
Carnea am cumparat-o de la Kaufland, deoarece carnea lor de gulas este extraordinara,
nu are grasime si este gata portionata. Cand uleiul s-a incins punem carnea si o prajim bine.
Cand este prajita, o scoatem intr-un vas termorezistent si o pastram la cald.


In uleiul in care s-a prajit carnea adaugam la calit ceapa pana se inmoaie.


Apoi adaugam morcovul ras, lasandu-l sa se caleasca si el pentru cateva minute.


Adaugam ardeiul capia si il calim si pe el cateva minute,
pana se inmoaie putin eliberand la randul lui aromele.


Usturoiul il zdrobim peste legumele calite si il lasam si pe el sa elibereze aromele.


Acesta este momentul in care desfacem conserva de rosii si o adaugam peste legume.
Adaugam imediat pasta de rosii si apa. Amestecam si aducem inapoi la fierbere.


Cand incepe totul sa bolboroseasca adaugam carnea inapoi in compozitie,
amestecam si fierbem cateva minute apoi adaugam vinul.
Lasam totul sa fiarba pentru 20 de minute cu capacul pus.


Intre timp pregatim galustele dupa cum urmeaza:
se bate oul cu un praf de sare apoi adaugam alternativ
cate putina faina si cativa stropi de apa pana cand obtinem un aluat destul de vartos.
Turtim aluatul intre palme pana ajunge cam de 1 cm grosime
apoi rupem bucatele cat buricul degetului mare si le aruncam in compozitia ce clocoteste.
Galustele vor avea nevoie cam de 30 de minute pentru a fi fierte.


La 10 minute dupa ce am adaugat galustele putem incepe operatiunea de condimentare.
Sare, piper, boia dulce si iute, precum si chimenul se adauga dupa gust.


La aproximativ 30 de minute de la adaugarea galustelor puteti verifica consistenta
si daca sunteti multumiti si cu asezonarea chemati lumea la masa... pentru ca va fi un festin pe cinste.
Bineinteles nu uitati vinul (recomandarea este un vin roze demisec), ardeiul iute si voia buna
Va doresc pofta buna !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu