vineri, 27 septembrie 2013

Cookies cu fulgi de ovaz si stafide


O reteta tipic americana delicioasa si simpla, numai bune de servit la o cafea sau un laptic. 
Fiica mea le adora si ma ajuta la prepararea ei, zumzaind in jurul meu mai ceva ca si o albinuta
intrebandu-ma mereu "Cand sunt gata?", "Mai este mult?", "Vreau sa le gust, s-au racit?".
Desi nu sunt chiar dietetice... le veti adora.

Ingrediente:

  • Fulgi de ovaz si stafide - 100 g
  • Fulgi de ciocolata - 50 g
  • Faina alba - 200 g
  • Unt (80% grasime) - 135 g
  • Zahar - 100 g
  • Oua - 1 buc
  • Praf de copt (Dr. Oetker) - 1 plic
  • Zahar vanilat bourbon (Dr. Oetker) - 2 plic
  • Scortisoara macinata - 1/2 lingurita
  • Sare de masa - 1/4 lingurita


Mod de preparare:

Intr-un bol incapator amestecati untul, zaharul si zaharul vanilat pana devin
un amestec cremos. (eu am folosit o lingura de lemn dar puteti folosi si un mixer).
Apoi adaugati oul si mai amestecati aproximativ un minut.


Intr-un alt bol faina se amesteca cu praful de copt, scortisoara si sarea.


Ingredientele uscate vor fi adaugate in primul bol in doua ture, amestecand cu o spatula,
nu mai mult decat este necesar pentru a le incorpora.


Urmatorul pas va fi sa incorporam celelalte ingrediente ramase: 
fulgii de ovaz cu stafide si fulgii de ciocolata. Compozitia se va amesteca cu spatula pana ce
toate ingredientele adaugate sunt uniform distribuite.
Bolul se infoliaza si se lasa la frigider timp de o ora (nu mai putin de 40 minute).


Preincalziti cuptorul la 180 grade C. Pe tava mare de la cuptor asezati hartie de copt,
iar cu o lingura luati amestec de marimea unei nuci
(nu-l formati cu mana pentru ca va iesi dens, se aseaza asa cum este pentru un rezultat pufos).
Distanta dintre cookies-uri va fi de aproximativ 4 centimentri, deoarece
acestea isi maresc volumul si se aplatizeaza in timpul coacerii.
Introduceti tava in cuptor (eu folosesc pozitia 2) pentru aproximativ 15-20 de minute 
(sau pana devin aurii pe margine si mijlocul este inca putin moale). 
La jumatatea timpului se poate intoarce tava pentru o coacere uniforma.


Dupa ce le-ati scos din cuptor este indicat sa le mai lasati 5 minute sa intareasca putin,
astfel riscati sa se rupa. Apoi se transfera pe un gratar si se lasa sa se raceasca.
Se pot servi imediat sau pastra cateva zile.
(pentru pastrare trebuie puse intr-o caserola inchisa ermetic cu un servetel de hartie 
pentru a absorbi umezeala).


8 comentarii:

  1. Arata super, merita incercata reteta, deci...la treaba...

    RăspundețiȘtergere
  2. Distractie placuta :) este o reteta numai buna pentru cafeaua de sambata dimineata....

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Atunci la treaba Flory :) Sunt convins ca baietii tai o sa aprecieze efortul depus :)

      Ștergere